Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81
Cart 0

Košarica

0 items - 0,00 €

KAKO POSEJEMO BOŽIČNO ŽITO

"Bliža se tisti čas, ko prihaja med nas ... " pojejo Rok 'n' Band in zato je sedaj pravi čas da spregovorimo dve besedi tudi o božičnem žitu.

Božično žito je namenjeno okrasnemu sejanju v prazničnem času.

Najbolj priljubljen setveni dan božičnega žita je god svete Lucije (13.december), ljudje pa sejejo tudi na god svete Barbare (4.december) in na Marijin praznik (8.december).

Božično žito naj bi simboliziralo pričakovanje daljših dni in novega življenja. Velik pomen sajenja božičnega žita pa ima tudi v katoliški veri.

Žito naj bi vsem, ki ga sejejo prinašalo srečo, obilje in uspeh, kmetom pa dobro letino. Zanimiva so tudi poimenovanja, saj mu na Gorenjskem pravijo božično žito, na Štajerskem kaljeno žito ali svetonočni spomin, na Dolenjskem zeleni božič ali pšenička ter v Beli krajini večno življenje.

Sajenje žita je zelo enostavno, saj potrebujemo samo seme, zemljo in posodo in tako lahko z malo truda popestrimo praznične dni. Če žito preveč zraste, ga enostavno porežemo s škarjami na željeno višino.

Božično žito lahko naročite tudi tukaj.

Božično žito

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Za vsa naročila nad  40 EUR nudimo brezplačno dostavo na vaš naslov in osebni prevzem.

14 dnevna garancija

V kolikor z kupljenimi izdelki ne boste zadovoljni, nam nerabljene vrnite in vam jih bomo brezplačno zamenjali ali vrnili denar.

Strokovna pomoč

Potrebujete nasvet? Pokličite nas ali nam pišite, radi pomagamo!