Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81
Cart 0

Košarica

0 items - 0,00 €

SORTE SEMENSKGA KROMPIRJA NOVE GENERACIJE, KI SO ODPORNE NA BOLEZNI

Krompir je eno izmed ključnih živil za prehrano ljudi po vsem svetu. Pridelava krompirja igra pomembno vlogo v zagotavljanju hrane in samooskrbi. Vendar pa klimatske spremembe vplivajo na tradicionalne sorte krompirja, ki postajajo vse bolj dovzetne za bolezni, škodljivce in ekstremne vremenske razmere. Sajenje krompirja je eno izmed najbolj priljubljenih opravil vrtičkarjev. Krompir je zelo priljubljena zelenjava, ki jo lahko gojimo v različnih klimatskih pogojih in ima visok donos. V zadnjih letih so se pojavile nove sorte krompirja, ki so odporne proti boleznim, predvsem proti plesni. To je zelo pomembno, saj plesen lahko uniči celotno letino krompirja. Krompir je ena izmed najpogostejših vrtnin, ki jo pridelujemo v naših vrtovih. Bolezenske težave so prinesle velike izzive za pridelovalce krompirja, saj so se pojavile nove vrste bolezni, ki so bile prej neznane. Kljub temu pa je pridelava krompirja v vrtičku še vedno smiselna, saj omogoča pridelavo zdrave in sveže hrane, ki je polna vitaminov.

Izbira sorte krompirja

Izbira ustrezne sorte krompirja za sajenje je ključnega pomena za uspešno pridelavo in visok pridelek. Pri izbiri sorte je potrebno upoštevati podnebne razmere v katerih bo sajen, saj nekatere sorte rastejo bolje v hladnejšem podnebju, druge pa v toplejšem. Prav tako je pomembno izbrati sorte, ki so odporne proti boleznim, še posebej proti plesni. Pridelek sorte je tudi pomemben faktor, saj nekatere sorte prinesejo več krompirja kot druge. Na koncu je pomembno izbrati sorto glede na način uporabe.  Novodobni pristopi v hortikulturi omogočajo sajenje sort, ki so odporne na bolezni, kot so Fusarium, Rhizoctonia in plesen. Te sorte so bile oblikovane s selekcijo genov, ki so odporne na te bolezni. Sorte krompirja Colomba, Camelia in Franceline  so primerne za sajenje v različnih klimatskih pogojih in so odporne proti boleznim, zlasti proti plesni. Te sorte so bile preizkušene in so se izkazale za odporne proti boleznim, kar  na koncu zagotavlja večjo količino zdravega krompirja, ki je primeren za porabo.

                   

Ekološko pridelovanje krompirja

Ekološko pridelovanje krompirja je tudi odlična možnost za vrtičkarje, ki želijo pridelovati krompir brez uporabe kemičnih sredstev. Sorta kifelčarja Annabelle je primerna za ekološko pridelavo, saj se ponaša z BIO certifikatom SI-EKO-001 in je srednje odporna proti boleznim. Ekološko pridelovanje krompirja je pristop k pridelavi krompirja, ki ne uporablja kemičnih pesticidov, gnojil ali drugih kemičnih sredstev. Namesto tega se uporabljajo naravni načini za zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in uporaba odpornih sort krompirja. Sorta Annabelle je primerna za kuhanje in pečenje, ter primerna za zgodnji izkop.

Ekološko pridelovanje krompirja ima torej številne prednosti. Kot že omenjeno je prva prednost, da ekološko pridelan krompir ni onesnažen s kemičnimi pesticidi, kar pomeni, da je za zdravje ljudi in okolja varnejši. Prednost je tudi da ekološko pridelovanje krompirja prispeva k ohranjanju biodiverzitete. Uporaba naravnih metod za zaščito rastlin in uporaba lokalnih, odpornih sort krompirja pomaga ohranjati lokalne vrste in podpira lokalno ekologijo. Med prednosti  ekološkega pridelovanja krompirja je, tudi prispevek  k trajnosti. Ekološko pridelovanje krompirja uporablja manj virov in ima manjši vpliv n a okolje kot konvencionalno pridelovanje.

Ekološko  pridelovanje krompirja je trajnostna in zdrava alternativa konvencionalnemu pridelovanju. Vrtičkarji lahko izberejo ekološke sorte krompirja, ki so primerne za njihov klimatski pas in se odločijo za ekološko pridelavo, ki bo prispevala k varnejši hrani, ohranjanju biodiverzitete in trajnosti.

Nakaljevanje in sajenje krompirja

Pred sajenjem krompirja je pomembno, da ga pravilno pripravimo, nakalimo. Nakaljevanje krompirja je postopek, ki se izvaja pred sajenjem, da se zagotovi boljši rast in večji donos, saj vznik krompirja pospešimo celo za 2 tedna.

Nakaljevanje krompirja se začne s tem, da se izbrani krompirjevi klubi postavijo v toplo in svetlo mesto ( cca 20st celzija), da se pojavijo kalčki. Ko se pojavijo kalčki, se krompir postavi v hladnejšo in temnejšo prostor, da se zniža temperatura, ter tako ne pride do šoka, ko krompir posadimo zunaj v hladnejšo zemljo.  Po nakalitvi se krompir posadi  v dobro rodovitno zemljo.

Pri sajenju krompirja je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm, saj se krompir razvija iz korenin in ne iz stebel. Najboljši čas za sajenje krompirja je od marca do aprila, ko je zemlja dovolj segreta, zemlja mora imeti najmanj 10 stopnji, saj drugače lahko tvegamo propad gomoljev  zaradi hladu v kombinaciji s preveliko vlago v zemlji. Krompir raste iz korenin in ne iz stebel, zato je pomembno, da se rastline postavijo na globino približno 15-20 cm.  Rastline krompirja je treba saditi z razdaljo približno 60 cm med njimi, da imajo dovolj prostora za rast.

Da bi zagotovili boljšo rast in večji donos, je pomembno, da krompir dobiva dovolj vode in hranil. Voda krompir redno in ga hraniti z organskim gnojilom, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. Tudi zaščititi krompir pred boleznimi in škodljivci z uporabo naravnih metod, kot so uporaba naravnih pesticidov, kompostiranje in ustvarjanje dobrega drenaže.

Pravilna izbira, priprava in nakaljevanje krompirja je ključnega pomena za pridelavo zdravega, svežega in okusnega krompirja.  Vrtičkarji lahko z upoštevanjem teh nasvetov in metod v svojem vrtičku pridelajo krompir, ki je odličen način za samooskrbo s hrano, ki je zdrava, sveža in okolju prijazna.

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Za vsa naročila nad  40 EUR nudimo brezplačno dostavo na vaš naslov in osebni prevzem.

14 dnevna garancija

V kolikor z kupljenimi izdelki ne boste zadovoljni, nam nerabljene vrnite in vam jih bomo brezplačno zamenjali ali vrnili denar.

Strokovna pomoč

Potrebujete nasvet? Pokličite nas ali nam pišite, radi pomagamo!