Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81
Cart 0

Košarica

0 items - 0,00 €

Zimsko hranjenje ptic

Zimsko hranjenje ptic je pomembno za ohranjanje njihove populacije in za zagotavljanje njihovega dobrega počutja. Ptice so odvisne od naše pomoči, saj je hrane v naravi v zimskem času manj. Obilno hranjenje jim zagotavlja energijo za preživetje pred mrazom in snegom.

Eden načinov, kako pomagati pticam v zimskem času, je da jim zagotovimo zanesljiv vir hrane ki jo dodajamo v hranilnice za ptice.

V nadaljevanju vam bomo napisali nekaj splošnih navodil za postavitev in vzdrževanje hranilnice za ptice v zimskem času, ter izbiro prave hrane.

  1. Izberite dobro lokacijo za ptičjo hranilnico. Postavite jo na mesto, ki je enostavno dostopno, a hkrati ponuja nekaj zaščite pred vetrom in drugimi vremenskimi razmerami. Mesto blizu okna ali na terasi ali balkonu lahko predstavlja odlično izbiro, saj vam bo omogočilo, da uživate v opazovanju ptic z bližine.
  2. Izberite kakovostno mešanico za hranjenje ptic. Poiščite mešanico, ki vključuje različne semena, kot so semena sončnic, prosa in drugih, tako privabite različne vrste ptic.
  3. Napolnite svojo hranilnico z mešanico in redno preverjajte, da je polna. Če opazite, da se hranilnica hitro prazni, razmislite o dodajanju več semen ali pogostejšem napolnjevanju.
  4. Hranilnico redno očistite. Izpraznite stara semena in druge odpadke iz hranilnice in jo vsakih nekaj tednov operite z vročo milnico, tako preprečite nastanek plesni in bakterij. To bo pomagalo preprečiti širjenje bolezni med pticami, ki obiskujejo vašo hranilnico.

 

                            

 

 

Ena izmed najbolj priljubljenih vrst hrane za zimsko hranjenje ptic so sončnična semena. Tukaj je nekaj točk, ki jih je treba upoštevati pri zimskem hranjenju ptic z uporabo sončničnih semen oz. mešanice semen:

  1. Izberite kakovostna sončnična semena. (Ptičji obrok naj bo sestavljen iz svežih in zdravih sončničnih semen oz. mešanice semen, da bodo ptice dobile dovolj hranilnih snovi).
  2. Uporabite primerno krmilnico . (Obstaja veliko različnih vrst hranilnikov za ptice. Izberite tisto, ki bo primerna za vaše potrebe in okolje).
  3. Redno spremljajte in ponudite svežo hrano. (Ptičji obrok je treba redno spremljati in menjati, da se prepreči gnitje ali zastrupitev ptic. Sončnična semena je treba hraniti v suhem in zračnem prostoru).
  4. Postavite hranilnik na varno mesto. (Hranilnik je treba postaviti na varno mesto, ki je za ptice enostavno dostopno, a hkrati zaščiteno pred plenilci, kot so mačke itd..).
  5. Raznolikost je ključna. (Čeprav so sončnična semena priljubljena med pticami, jim ne morejo zagotavljati vseh potrebnih hranil. Zato je pomembno, da ptice ponudite raznoliko hrano, vključno z drugimi vrstami semen, suhim sadjem in celo nekaj sveže zelenjave).
  6. Bodite pozorni na vremenske razmere. ( Preden postavite hranilnik, se prepričajte, da bo na mestu kjer ne bo snega oz. ledu, da bodo ptice lahko prišle do hrane. V primeru močnega vetra ali nizkih temperatur je treba hranilnik postaviti na zaščiteno mesto).

 

            

 

 

Bodite potrpežljivi! Lahko traja nekaj dni, da ptice odkrijejo vašo hranilnico, a ko se to zgodi, boste lahko uživali v opazovanju ptic z bližine. Z malo truda lahko pticam v zimskem času zagotovite dragocen vir hrane in jim pomagate preživeti.

Da boste iz vaše hranilnice ptice dobili največ, je pomembno, da jo redno očistite in da je polna. Če ponudite raznoliko hrano, lahko privabite širšo paleto ptic in jim zagotovite hranila, ki jim bodo pomagala preživeti zimo.

Z malo truda lahko naredite veliko razliko v življenju ptic v vašem okolju, ob tem pa med obiskom vaše hranilnice, uživate v opazovanju njih med hranjenjem.

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Za vsa naročila nad  40 EUR nudimo brezplačno dostavo na vaš naslov in osebni prevzem.

14 dnevna garancija

V kolikor z kupljenimi izdelki ne boste zadovoljni, nam nerabljene vrnite in vam jih bomo brezplačno zamenjali ali vrnili denar.

Strokovna pomoč

Potrebujete nasvet? Pokličite nas ali nam pišite, radi pomagamo!