Prijava na e-novice
tel.: 080 11 81
Cart 0

Košarica

0 items - 0,00 €

VELIK PROBLEM KMETOV IN VRTIČKARJEV   ALI KAKO UNIČITI STRUNE ?

Tekst: Grošelj Franc

Zadnja leta na vrtu povzročijo največ škode strune, bramorji in polži.

Kaj so strune ?

Prav je da našega nasprotnika na vrtu spoznamo. Zato kratek opis:

Strune so vsejede žuželke. Živijo v različnih tleh. Najbolj pa jim prijajo humuzna rahla tla. Tam jih je tudi največ. Hranijo se z gojenimi  in samoniklimi rastlinami oziroma njenimi podzemnimi deli. Napadajo poljščine, vrtnine, travniške rastline, okrasne rastline, vinsko trto, sadno drevje, pa tudi vinsko trto in gozdno drevje. Zavrtajo se v kaleča semena, grizejo korenine in se zavlečejo vse do stebelne baze rastlin. Prodrejo  v   gomolje in korene v katerih naredijo različno velike luknje. Rastline, ki jih gojimo na takem zemljišču strune močno prizadenejo. Seveda taka rastlina, ki izgubi koreninski sistem nato propade.

Načeti gomolji na pogled niso lepi, sicer pa jih obrežemo in lahko uporabimo. Problem nastane pri solati kjer strune pojedo koreninski sistem, nadzemni deli pa ostanejo nepoškodovani. Seveda solata propade, ker ne dobiva hrane iz uničenega koreninskega sistema. Listi ovenijo. Rastlina se posuši. Tako lahko v parih dneh izgubimo cele grede.

Največkrat se strune pojavijo v na novo zgrajenih vrtovih ali njivah, ki smo jih dobili prelopatanjem ali oranjem iz travne ruše. Takrat moramo obvezno ukrepati.

Zatiramo jih lahko na dva načina; mehansko ali s kemičnimi preparati. Zatiranje z mehanskimi sredstvi , to je s pobiranjem je zamuden in dvomljiv način glede na uspeh, pa tudi časa žal nima vsakdo na voljo toliko, ali pa volje, da bi to tudi storil, saj je majhne, nekaj milimetrov dolge škodljivce težko  najti.

Kemični preparati imajo ponavadi zelo dolgo karenčno dobo. Naprimer Volaton tri mesece. Ne smejo pa se uporabiti v dobi vegetacije. Volaton, ki je res učinkovit  pa v nima več dovoljenja za uporabo, saj je bil primerno učinkovitosti tudi strupen.

Obstoja pa še  zanimiva in enostavna pot. Uporabimo lahko kar specialno gnojilo STRUNAL, ki v prvi fazi s svojim stranskim učinkom pri razkroju zatira vse insekte v zemlji in tako tudi strune, jajčeca polžev, bramorje itd., nato pa deluje kot dušikovo in kalcijevo gnojilo

 

 

Nakup STRUNALA v 1kg pakiranju

http://vrtnarcek.si/strunal-1kg

Nakup STRUNALA  v 5 kg pakiranju

http://vrtnarcek.si/strunal-5kg

 

Pogoj za uporabo tega gnojila na posajenih gredicah je dolžina koreninskega sistema. To je najmanj 5 cm. Pri tem namreč koreninski sistem preide cono v kateri gnojilo deluje kot zatiralec strun in to  14 dni. Nato pa deluje kot gnojilo. Zanimivo ali ne ? Seveda pa to velja, če smo gnojilo posuli po gredici. Če bi gnojilo zakopali bi  učinek gnojila deloval globlje in  seveda s tem uničil rastline, ker bi se ves koreninski sistem nahajal v plasti razkroja gnojila. Torej ,če želimo globlji učinek gnojilo zalopatamo in sadimo po preteku 14 dni ali kak dan več. Preprosto!

V primeru, da sta vrt ali njiva prazna, torej, ko smo pobrali pridelek (jeseni ali spomladi), postaja ta postopek enostavnejši. Ni nam potrebno paziti na posajene rastline. Bodimo učinkoviti, zalopatajmo gnojilo in nato ga potrosimo še po površini. V 14 dneh se bomo znebili polovico strun. Seveda, če bomo gnojili izdatno in če je zemlja dovolj vlažna. To je pogoj za učinek tega gnojila, saj reakcija razpada poteka s pomočjo vlage. V suhi zemlji je  ta reakcija počasna zato se plin razvija dalj časa, se pri tem razredči in ne učinkuje. Seveda sam gnojilni učinek ostane.

Opravilo lahko delamo celo jesen in tudi spomladi. Seveda pa to gnojilo ne more popolnoma nadomestiti drugih gnojil, ker s tem gnojilom  dodajamo samo dušik in kalcij. Vemo, da samo dušik ni dovolj za kvaliteten pridelek. Rastlinam nato ob spomladanskem  sajenju dodamo  kakšen NPK, najbolje Vrtnarček namenjen za sadjarstvo ali Bioorganik.

 

Nakup Bioorganik 20kg

http://vrtnarcek.si/bioorganik-20-kg

Velja pripomniti, da moramo pri spomladanskem gnojenju uporabiti STRUNAL takrat, ko je  zemlja dovolj topla. To je pomembno zato, da strune prikukajo v zgornji sloj zemlje, kjer rastejo rastline. Pred mrazom se namreč umaknejo v globlje sloje, kjer jim STRUNAL  ne more do živega.

Fotografija uničenega gomolja krompirja

Fotografija uničenega gomolja krompirja

 

Dodaj odgovor

Brezplačna dostava

Za vsa naročila nad  40 EUR nudimo brezplačno dostavo na vaš naslov in osebni prevzem.

14 dnevna garancija

V kolikor z kupljenimi izdelki ne boste zadovoljni, nam nerabljene vrnite in vam jih bomo brezplačno zamenjali ali vrnili denar.

Strokovna pomoč

Potrebujete nasvet? Pokličite nas ali nam pišite, radi pomagamo!